POSJETITE KURAN.BA
 
 

primjer dobre organiziranosti

Adisa Pusina | Saff br/str. 33

S jedne godišnje konferencije na kojoj su se okupile sve muslimanske studentske organizacije i udruženja iz cijele Velike Britanije i Irske, predstavnici studenata s Londonskog univerziteta su poslali mahsuz selam za sve bosanske studente muslimane i pozvali nas u zajednicki rad za Islam, u ovo vrijeme s puno mudrosti i olovkom u ruci




Velika Britanija ima bliske trgovinske i politicke veze s islamskim svijetom vec više stotina godina. Ali, sve do otvaranja Sueckog kanala, 1869. godine, u Velikoj Britaniji nije bilo registrovane muslimanske zajednice. Prvi za koje se zna jesu mornari iz Jemena, cija je naseobina bila sjeverna obala Engleske, podrucje Južnog Shiedsa. Krajem 19. stoljeca moreplovci iz razlicitih dijelova svijeta su se brzo naseljavali i po ostalim lukama, kao što je Liverpul, Kardif, Škotska. Od tih davnih dana, pa do danas, Velika Britanija je izrasla u multikulturnu, multi-rasnu naciju s muslimanskom zajednicom koja se smatra jednom od najvecih u zapadnoj Evropi.


Islam kao izazov


Britanska vlada voli da naglašava važnost medusobnog respekta i razumijevanja medu svojim gradanima, i proklamira osiguranje jednakih mogucnosti za sve svoje gradane bez obzira na njihovu boju, rasu, vjeroispovijest. U slucaju muslimana, to je jedna dobra prilika da prošire svoje znanje i iskustva, ali istovremeno održe svoju vjeru živom. Cesto sam putovala po predgradima i ostalim mjestima u samom centru Londona, ali nisam doživjela neugodnosti, zbog vidljivih oznaka moje pripadnosti Islamu - hidžaba i dugog mantila. Ostaje poneki pogledi cudenja u toplim i sparnim danima, ili pogledi zaprepaštenja i prezira u ocima prakticara jevrejske vjeroispovijesti, koje sam prilicno cesto sretala po muzejima i bibliotekama, nisu mogli da mi pokvare raspoloženje. Iako dolaze iz razlicitih dijelova svijeta, i s razlicitom kulturnom pozadinom, svi muslimani su suoceni s jednim novim izazovom prihvatanja identiteta - britanskog muslimana.Vecina britanskih muslimana su sunnije, postoji jedan odreden broj šijja, ukljucujuci i pripadnike sekte ismailija. Ukupan broj je 1,5 milion. Sve veci je broj KONVERTA - ljudi, Britanaca po rodenju, nekad kršcana, koji su za svoju vjeru uzeli Islam. S obzirom da je Velika Britanija jedna od zemalja zapadne Evrope koja zaista moralno propada, što se svakodnevno može jasno vidjeti na britanskim ulicama, Islam pravilno prezentiran, predstavlja veliki izazov.

KROZ SVE DRUŠTVENE AKTIVNOSTI


Razlicita su polja na kojima britanski muslimani ostavljaju znatan trag. Zanatlije, trgovci, profesori, doktori, stomatolozi, medijski radnici, inžinjeri, ... mnogi ucestvuju u politickom životu zemlje, posebno pri lokalnoj vladi i oficijelnim savjetodavnim tijelima. U posljednjoj deceniji sve više su prisutni i drugi posjetioci iz arapskog svijeta, posebno sa Srednjeg Istoka i južne Azije, koji dolaze poput prvih moreplovaca na britanski otok, u svrhu razvoja poslovnih veza, turizma ili zbog traženja izvora nauke. Arapi iz zemalja s razvijenom naftnom industrijom unose bogatstva u Veliku Britaniju, posebno u London, gdje sam bila iznenadena velikim brojem bankara, financijera,... Prema podacima koje izdaje britanski turisticki odjel, preko sedam miliona posjetilaca sa Srednjeg Istoka je došlo u Britaniju samo tokom 1992. godine.

Što se tice obrazovanja, muslimani imaju dosta mogucnosti, jer po Aktu o rasnim odnosima, vlada je dužna da svim roditeljima, bez obzira na rasnu ili vjersku pripadnost, izade u susret kad su u pitanju njihovi zahtjevi i želje. Za djecu je omogucena halal-hrana, a i školska odjeca po islamskim propisima, naravno po želji roditelja ili same djece. Vjersko obrazovanje je sastavni dio kurikuluma i obuhvata ucenje o razlicitim religijama. Škola je obavezna da omoguci dnevne molitve, a djeci je takoder dozvoljeno da prisustvuju zajednickim molitvama u sklopu vjerskih objekata. Neki roditelji smatraju da je bolje da šalju svoju djecu u islamske neovisne, privatne škole, kao što je škola Jusufa Islama, mada je takav nacin dosta skuplji. U Velikoj Britaniji postoje 23 takve škole, od kojih su neke samo za djecake ili djevojcice.


Na univerzitetima je stanje dosta drugacije i življe, s obzirom da su u pitanju zrele i kompletne muslimanske licnosti koje svjesno i odlucno, i bez imalo predrasuda, koracaju sa svojom vjerom u srcu u novu eru. Prijatno su me iznenadila braca i sestre koji smjelo rade na okupljanju, zbližavanju i medusobnom jacanju svih muslimana, neovisno o njihovom porijeklu.

Danas u Velikoj Britaniji ima preko 900 džamija i centara za obavljanje namaza i ostalih društvenih aktivnosti, dok je samo prije 40 godina, bilo tek desetak. Današnja najpopularnija džamija je Regents Park Moscue - džamija, otvorena 1978, u kojoj se petkom okuplja najveci broj vjernika. Ova džamija je ujedno i islamski centar, koji pruža sve društvene i dobrotvorne usluge, neovisno od vrlo razvijenog edukacionog programa koji obuhvata svakodnevne instrukcije i poducavanja odraslih i djece raznim islamskim naukama. Tu je pravno i bracno savjetovalište, vrlo organizovano socijalno savjetovalište za rad s bolesnim, i s porodicama ciji su clanovi na bilo koji nacin ugroženi. Islamski centar izdaje i svoj žurnal, skupa s mjesecnim pamfletom. Svim muslimanima kao i nemuslimanima, iskazuje se dobrodošlica, a na korištenje daje i zadivljujuce bogata biblioteka.


KAD U ENGLESKU DOÐEM JA


U gradu Lerster-u, postoji organizovan bosanski centar za zbrigu i skrb Bosanaca i bosanskih izbjeglica, ali zbog prevelike zauzetosti predstavnika tog centra, moja sestra po Islamu i ja, nismo docekane s dobrodošlicom. Samo u telefonskom razgovoru kojeg smo obavile s predstavnikom Islamske zajednice, Bosancem, receno nam je da cekamo na njegov poziv, kojeg nismo nikad docekale.

Bile smo razocarane takvim "gostoprimstvom" naših predstavnika. Njima moramo i "zahvaliti" što u ovom broju Saffa necemo citati ništa podrobnije o muslimanima iz BiH i njihovim aktivnostima na britanskom ostrvu.